OSTEOPATHIE

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische benaderingswijze waarbij bewegingsapparaat, organen, de schedelbeenderen en andere weefsels in het lichaam manueel worden onderzocht en behandeld. De samenwerking van al deze systemen wordt in kaart gebracht om de oorzaak te kunnen behandelen i.p.v. de symptomen te behandelen. Dit wordt voornamelijk gedaan door manuele technieken en gericht advies. De osteopathie legt de nadruk op de relatie tussen de verschillende structuren en functies van het lichaam. Op die manier stimuleert de osteopathie het natuurlijk vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen door de circulatie van de verschillende lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht) te bevorderen. U kan bij REVAR terecht voor osteopathie bij zowel sporters, niet-sporters als baby’s. Mathias draagt ‘evidence based practice’ hoog in het vaandel. Er wordt steeds gewerkt vanuit een grondige anatomische, neurologische, biomechanische en fysiologische kennis, zodoende de patiënt op een gegronde manier te benaderen. Meer info over osteopathie kan je hier vinden. Ook worden vaak thuisoefeningen meegegeven om de gewonnen bewegingsvrijheid te onderhouden.

Osteopathie bij sporters

De toepassing van osteopathie in de sportwereld is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Het feit dat een osteopaat de patiënt tracht te benaderen vanuit een holistische benadering is dan ook ideaal om de sporter in optimale conditie te krijgen. Door een gericht osteopathisch onderzoek kunnen biomechanische problemen in de kiem gesmoord worden, waardoor vele blessures voorkomen kunnen worden. Zo kan u ook meer uit uw capaciteiten halen, omdat u niet meer moet compenseren voor bepaalde biomechanische ‘letsels’. Een duidelijke communicatie en samenwerking met andere zorgverleners zoals artsen, kinesitherapeuten, tandartsen e.d. staat uiteraard centraal. Een lichaam functioneert als één geheel en moet dus ook in zijn geheel benaderd worden!

Je kan ook mijn masterthesis omtrent osteopathie in de golfsport via de link hieronder raadplegen. Let op: copyright van ‘The International Academy of Osteopathy’.

Mathias Van Den Broeck MASTERTHESIS IAO

Osteopathie bij baby’s, kinderen en (bijna) mama’s

Reeds tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van het kindje verschillende spanningen en druk vanuit de baarmoeder van de moeder. Tijdens de bevalling ondergaat o.a. de schedel en het nekje van de baby grote trek- en drukkrachten. Fysieke klachten kunnen het gevolg zijn van allerlei spanningen, die een asymmetrische beweeglijkheid van bepaalde weefsels kunnen veroorzaken. Maar ook na de bevalling kunnen allerlei fysieke klachten ontstaan doordat het kindje op korte tijd nog zo snel ontwikkelt. Functionele klachten of esthetische verschijnselen zoals een schedelafplatting, reflux, voorkeurshouding, moeilijk zuigen of slikken, darmkrampjes, overmatig huilen, slecht slapen, etc. kunnen optreden. Osteopathie is vaak in staat om dergelijke functionele klachten te verbeteren. Ook de mama kan zowel voor als na de bevalling behandeld worden voor bekkenklachten en andere zwangerschaps-gerelateerde pijnklachten. Indien ernstige structurele aandoeningen worden vermoed (of bij twijfel), wordt er steeds doorverwezen naar een pediater of huisarts.

Ik volg continu bijscholingen (zowel in België als in het buitenland) in dit domein, om uw kindje en uzelf zo optimaal mogelijk te kunnen behandelen.

Wanneer consulteer ik een osteopaat?

  • Klachten aan het bewegingsapparaat
  • Spijsverteringsklachten
  • Sportblessures
  • Oor-, neus- en keelproblemen
  • Hoofdpijn, nekpijn en rugpijn – chronisch of acuut
  • Kaak- en bijtproblemen
  • ME, fibromyalgie, CVS
  • Preventie van blessures
  • Optimaliseren van uw sportprestaties
  • Klachten bij baby’s: huilbaby, schedelasymmetrie, reflux, krampjes…

Praktisch

Osteopathie bevindt zich in de eerstelijns zorg, dat wil zeggen dat u géén verwijsbrief/voorschrift van een arts moet meebrengen. U kan dus gewoon bellen (+32 479 39 57 62 of 014 74 50 50) of mailen om een afspraak te maken. Met een uitgebreide anamnese en onderzoek wordt heelhet lichaam doorlopen, zodat er geen onderliggende structurele of functionele problemen over het hoofd worden gezien. Indien u beschikt over een voorgeschiedenis van operaties, radiologische beeldvorming of bloedonderzoeken, gelieve deze dan mee te brengen naar de praktijk. Er wordt aangeraden om vooraf de apps ‘mynexuz’ en ‘CoZo’ op de telefoon te installeren. Indien er structurele problemen worden vermoed zal er desgevallend doorverwezen worden naar uw huisarts.

Financieel

Een osteopathisch consult bij Mathias bedraagt €65,00 en kent een duur van 40-45 minuten. Dit wordt bij elke sessie contant of per bancontact afgerekend.

De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van €10,00 per behandeling en dat voor een 5 à 6 keer per jaar. Een aanvullende verzekering kan mogelijk meer terugbetaling voorzien, veelal eerder in het kader van een hospitalisatieverzekering (dus enkel na hospitalisatie). Daarvoor verwijs ik u graag naar de betreffende verzekeringsinstelling. Nederlandse patiënten zijn ook meer dan welkom. Indien zij een zorgverzekering in Nederland hebben waarbij osteopathie inbegrepen is, moeten zij soms toestemming vragen aan de zorgverzekeraar voor hun behandeling in België. Over het algemeen doen zij daar niet moeilijk over, gezien het honorarium in België gemiddeld beduidend lager ligt dan in Nederland.